Haudalla makaavan nuoren kuva sylettää

Voittaako kuoleman viehätys terveen harkinnan? Onko upeasti somessa leviävä kuva merkittävämpi juttu kuin kuolleen ihmisen omaisten tuska? Tätä(kin) huomaan pohtivani nykyään usein. En liene ole ajatusteni kanssa yksin.

Kuolonkolareiden ja muidenkin poliisitehtävien kuvat leviävät somessa salamannopeasti. Ja jotakuta asianosaista se aina sattuu. Lujaa. Mutta kuvan julkaisijaahan se ei kiinnosta, sillä hän vaan odottaa, että jokin hänen julkaisunsa saisi paljon huomiota, jakoja ja tykkäyksiä. Hitot kenenkään muun oloista, pääasia että minulla itselläni on kivaa.

Viimeisin inhottava tapaus on aivan viime viikolta. Snapchatissa minulle lähetettiin ruutukaappaus kuvasta, joka oli levinnyt käsittääkseni nopeasti ja laajalle nuorison keskuudessa. Kuvassa henkilö makaa haudalla. Hän on asettunut siihen katse ylöspäin, kädet rinnalla, polvet koukussa. Käsiensä välissä hän pitää kaunista ruusua, jonka on ottanut kuvasta päätellen omaisen haudalle tuomasta kimpusta. Kimppu näyttä siltä, että on aivan vastikään tuotu. Pysäyttävä kuva, mutta aivan eri tavalla kuin kuvan henkilö ehkä itse odotti.

Kuvassa on peitetty vainajan hautakivessä oleva nimi. En tässä vaiheessa tiedä, oliko se peitetty alkuperäisessä kuvassa myös. Kuvan julkaisijankaan nimeä ei minulle tulleessa versiossa näkynyt mutta ei ole vaikeasti selvitettävissä. Luulen ymmärtäväni häntä. Mutta en ymmärrä tapaa, jolla hän tuo asiansa julki. Näyttää nyt siltä, että somekohun nostattama tuuli on kääntynyt kuvan julkaisijalla vastaiseksi.

Olen hyvin huojentunut siitä, että kuva tuli poliisin tietoon – on ihmisiä, jotka välittävät ja haluavat vahvistuksen sille ajatukselleen, että tämä ei ole oikein. Onneksi kuvan päälle lisätyistä kommenteista näkee, että nuoret itse ovat tuominneet asian vääräksi. Moni oli sitä mieltä, että kuvan jakaminen oli epäkunnioittavaa ja törkeää. Asia on nyt poliisilla selvittelyssä ja asioiden edetessä meille toivottavasti selviää, mikä on kuvan ottamisen tarina ja täyttääkö teko rikoksen tunnusmerkit.

Hautarauhan rikkominen
(Rikoslaki 17 luku 12 § 24.7.1998/563)

Joka
1) luvattomasti avaa haudan tai ottaa sieltä ruumiin tai sen osan, ruumisarkun tai hautauurnan,
2) käsittelee hautaamatonta ruumista pahennusta herättävällä tavalla tai
3) turmelee tai häpäisee hautaa tai kuolleen muistomerkkiä,
on tuomittava hautarauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Henna Kelloniemi

Kirjoittaja on vanhempi konstaapeli ja Lapin poliisilaitoksen viestintäpäällikkö

Twitterissä @PoliisiHenna, Facebookissa KonstaapeliHennaK, Instagramissa @poliisihenna ja Snapchatissa @poliisihenna

4

Heräsikö ajatuksia? Kommentoi: