Kauppa ei aina kannata

Viime aikoina sekä poliisi, että tulli ovat paljastaneet useamman netissä toimivan huumekaupan suomalaiset toimijat. Lähinnä Tor-verkon sipulikanavalla toimivat yrittäjät ovat valitettavan usein nuoria aikuisia miehiä, joille kaikenlaisen tavaran tilaaminen netissä on arkipäivää.

Netistä löytyy runsaasti ulkomaisia sivustoja, joista saa kotiin kannettuna mitä tavaraa tahansa. Usein ulkomailta tilattu laitoin tavara jää jo lentotulliin, mutta aina jotain pääsee kontrollin läpikin.

Nuoresta kirkasotsaisesta yrittäjästä kaikki tuntuu aluksi lapsellisen helpolta. Kemiallisten huumeiden valmistus esimerkiksi Kiinassa on niin edullista, että tilaaja saa sitä tuotetta, mitä on halunnutkin. Aina ei näin käy, vaan paketissa voi olla mitä tahansa kemikaalia. ”Nahkalabra” eli oman tai kaverin keho toimii tässä tapauksessa testialustana. Oma myynti-ilmoitus vaan sipulikanavalle ja itse keksityt suosittelijat sivulle, niin johan käy kauppa. Bitcoineja pullisteleva nettilompakko on liian suuri houkutus eikä kiinnijäämistä uskota koskaan tapahtuvan.

Netissä voi toimia anonyymisti, mutta loppujen lopuksi ostaja ja myyjä ovat kuitenkin virheitä tekeviä tavallisia ihmisiä. Kaman täytyy jollain tapaa siirtyä myyjältä ostajalle ja yleensä tämän jälkeen ollaankin jo selittämässä tekosiaan huumetutkijoille. Poliisille tuntematon suuruus voi pystyä pyörittämään kauppaansa melko pitkäänkin, mutta pääsääntöisesti ennemmin tai myöhemmin lain koura tavoittaa rikoksentekijät. Tutkinnassa perataan perusteellisesti epäillyn huumekaupat ja lopputuloksena voi olla ensikertalaiselle järkyttävän pitkä vankilakakku, josta on leikki kaukana.

Poliisille on tullut viimeksi viime viikolla tutkittavaksi rikosilmoitus, jossa sipulikanavalla sovittu amfetamiinikauppa yritettiin hoitaa uhkaamalla kauppiasta aseella ja ryöstämällä myyntituotteet. Ulkopuoliset henkilöt ilmoittivat asemiehestä ja sekä niin kutsutut ostajat ja myyjät saatiin verekseltään kiinni. Näitä ”hupitällejä”, jolloin ostajalla ei ole aikomustakaan maksaa ostoksiaan, on ollut viime aikoina jo useita. Huumekauppiaita ryöstelevät kaverit luottavat siihen, että myyjä ei tee ilmoitusta poliisille, sillä kukapa omasta laittomasta bisneksestään haluaisi viranomaisille kertoa.

Sipulikanavalla ja muilla Tor-verkon sivustoilla ei huumeiden vaarallisuudesta juurikaan varoiteta. Käyttäjät antavat laatuarvioita, jotka eivät perustu mihinkään ja ovat usein myyjän itsensä sinne lisäämiä. Huumausaine on aina yhtä vaarallista, ostat sitä sitten netin ihmeellisestä maailmasta tai kadun hampaattomalta huumekauppiaalta.

Kuva Tor-verkon myynti-ilmoituksista:

Myynti-ilmoitus1

Myynti-ilmoitus1

 

2

Heräsikö ajatuksia? Kommentoi: