Koiraongelmia ja ongelmakoiria

Muutama päivä sitten radiossa sanottiin, että Suomessa on 700 000 koiraa. Helsingissä koiria on arviolta 30 000. Poliisin näkökulmasta Helsingissä – ja varmasti koko Suomessa – on liikaa laiminlyötyjä ja huonosti käyttäytyviä koiria, joiden tekemisiä ja olosuhteita poliisi joutuu selvittämään.

Pelkästään Helsingissä poliisin tietoon tulee vuositasolla noin sata koirien aggressiivista hyökkäystä toisia koiria tai ihmisiä kohtaan, ja määrät sen kuin lisääntyvät. Kaikki tapaukset eivät tule poliisin tietoon – etenkään sellaiset, joissa aggressiivisesti käyttäytyneen koiran omistaja on jäänyt asiallisesti selvittämään lemmikkinsä tekemisiä, kantanut tapahtumasta vastuunsa ja korvannut aiheuttamansa vahingon.

”Koirahyökkäykset” pistävät pohtimaan, miten koirat voivat ja mikä pistää koiran puremaan. Väistämättä mietityttää myös, miksi ihminen, jolla ei ole aikaa, energiaa, rahaa tai kiinnostusta koirasta huolehtimiseen tai kouluttamiseen, ostaa tai ottaa itselleen eläimen. Sen lisäksi, että koirahyökkäyksistä seuraa kipua ja harmia, koituu niiden selvittämisestä kustannuksia yhteiskunnalle.

Olemme saaneet tiedotusvälineistä kuulla ja lukea, että korona-aikana koiria on otettu tavallista enemmän. Moni on ehkä ajatellut, että kun nyt joka tapauksessa ollaan enemmän kotona, olisi myös aikaa huolehtia koiranpennusta. Toivottavasti into hoitaa ja kouluttaa lemmikkiä ei jää hetken päähänpistoksi. Vääjäämättä koiria ja muita eläimiä on mennyt entistä enemmän myös sellaisiin paikkoihin, joihin niitä ei koskaan pitäisi mennä ja ihmisille, jotka eivät pysty hoitamaan omia, saati eläimen asioita.

Järki himmenee karvakäärön edessä.

Poliisin työssä näkyvät maahan virtaavat koiranpennut. Niitä tulee vastaan erinäisissä paikoissa. Pentuja myydään nettipalstoilla, ja ihmiset ilmoittavat poliisille joutuneensa petoksen uhriksi. Kaikenkarvaisia koiria tuodaan maahan, ja suomalaiset ostavat. Järki himmenee karvakäärön edessä. Käteinen raha vaihtaa omistajaa, ja salakuljettaja käärii voitot taskuihinsa. Perävalot häipyvät, ja uusi pennunomistaja saa jännitystä elämäänsä. Innostus saattaa kuitenkin pian vaihtua murheeksi: mistähän tuli maksettua ja mistähän tullaan tulevaisuudessa maksamaan.

Jokainen koiranomistaja tietää, että pitkässä juoksussa koiran hankintahinta on pienin rahasijoitus koiran elämässä. Pennun hankinnassa säästetyt sataset joutuu todennäköisesti maksamaan myöhemmin moninkertaisesti. Kun ostat ”sian säkissä”, voit joutua luopumaan koirasta muutaman päivän tai viikon sisällä sen sairauden vuoksi. Pentutehtaissa pentuaika on kovaa koulua, eikä siinä emon kasvatus ja huolenpito pääse kovin pitkälle pentua kannattelemaan. Ostaja voi saada pennun, jolla on sekä luusto että ”pääkoppa” parantumattomasti piloilla. Poliisin näkökulmasta ongelmakoiria on jo liikaa – yhtään lisää ei tarvita.

Kerron pari surullista esimerkkiä.

Satamassa tullin ja poliisin haaviin jäi Suomesta Viroon synnyttämään viety rotukoira, jonka mukana tuotiin samaa rotua olevia pentuja. Poliisille selitettiin narttukoiran käyneen synnyttämässä Virossa kyseiset pennut ja pentujen syntyneen keisarinleikkauksella. Narttu ei ollut sen näköinen, että se olisi ruokkinut pentuja, ei löytynyt leikkaushaavaa ja papereissa oli pentujen syntymäaikoja muutettu kynällä jälkikäteen. Miten ”näppärää” kerätä saman rotuisia pentuja muista maista ja yrittää pestä ne Suomeen rekisteröidyn rotukoiran pennuiksi. Pennut olivat arvokasta rotua, jota on tällä hetkellä vaikea Suomesta saada ja jonot ovat pitkiä. Pennut menivät epäselvyyksien vuoksi lopetukseen, ja ruumiinavauksessa pentujen todettiin olevan kolmea eri ikäluokkaa.

 

Heinäkuussa satamassa jäi kiinni ”kuljetus”, jossa auton takapenkin jalkatilasta pienestä pahvilaatikosta löytyivät seuraavan kuvan pennut. Pennut olivat vilttien alla ulosteen ja virtsan peitossa. Tietenkään ei löytynyt mitään papereita, eikä tuojilla ollut liiemmin mielenkiintoa selvittää tilannetta.

 

 

Säännöt ovat selvät: maahan ei saa tuoda paperittomia eläimiä. Pennusta on löydyttävä siru, ja paperit ja rokotukset on oltava kunnossa. Kun mitään näistä ei ole, viranomaisella ei ole muuta mahdollisuutta kuin viedä pennut lopetettavaksi. Eläinlääkärin tarkastuksessa järkyttävintä oli, että pennut arvioitiin noin kahden viikon ikäisiksi. Edes silmät eivät olleet tähän maailmaan avautuneet, kun pentujen elämä tuli päätökseen. Pennuilla oli märkäistä keuhkotulehdusta ja sekä ulko- että sisäloistartuntaa. Ilman viranomaisen väliintuloa nämäkin pennut olisivat tuottaneet mukavasti tuontipalkkiota salakuljettajan taskuun.

 

 

Suomi on tavallaan ”saari”, ja meillä on toistaiseksi hyvät olot täällä. Tällä tarkoitan suomalaisen luonnon, suomalaisen ruoan, eläinten kasvatuksen, rehun ja ilmankin puhtautta. Eläinten pimeä tuonti on jokaisen tänne tuotetun eläimen kohdalla riski. Niiden mukana Suomeen tulee tauteja ja sairauksia, joita eri viranomaiset tahoillaan yrittävät torjua. Viranomaisten pyrkimys on pitää Suomi puhtaana maaperään, kasveihin, eläimiin ja ihmisiin tarttuvista taudeista. Tämä ei ole pieni asia, ja näinä aikoina sen uskoisi jo koskettavan meitä jokaista. Tämä ei ole yksin viranomaisten tehtävä. Se on jokaisen suomalaisen tehtävä.

Mitä viranomaisten pitäisi tehdä, että tämä ralli saataisiin loppumaan? Pimeiden tuontipentujen ostamisesta on puhuttu jo vuosien ajan useiden viranomaisten näkökulmasta ja suulla. Kukaan laittoman koiranpennun ostaja ei voine enää perustella tekoaan tietämättömyydellä. Jokainen laittoman pennun ostaja kannattaa rikollista toimintaa, josta kärsivät kaikki: eläimet, ihmiset ja luonto.

Jokainen laittoman pennun ostaja kannattaa rikollista toimintaa.

Rikoslain 46 luvun 4 §:ssä mainitaan, että salakuljetuksesta voidaan tuomita se, joka ilman asianmukaista lupaa taikka muutoin vientiä tai tuontia koskevien sääntöjen vastaisesti tuo tai yrittää tuoda maahan tavaraa, jonka tuonti tai vienti on kielletty tai edellyttää viranomaisen lupaa tai tarkastusta, voidaan tuomita salakuljetuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Laittoman koiranpennun ostajaan voitaisiin soveltaa rikoslain 46 luvun 6 §:ssä mainittua rikosta laittomaan tuontitavaraa ryhtymisestä. Rikokseen syyllistyy, mikäli ottaa huostaansa tai ryhtyy sellaiseen omaisuuteen, joka on laittomasti maahan tuotu.

Vetoan jokaiseen koiran hankkimista suunnittelevaan: älkää ostako pimeitä koiria, älkääkä ottako mitään eläintä rahapulassa tai hetken mielijohteesta.

Anne Hietala
tutkinnanjohtaja, rikoskomisario
eläimiin kohdistuvien rikosten tutkintaryhmä
Helsingin poliiilaitoksen rikostutkintayksikkö

Helsingin poliisin rikostutkinnan blogissa kirjoitetaan pääkaupungin ajankohtaisista rikostapauksista ja -ilmiöistä, rikostutkinnan arjesta sekä tuodaan yhteiskunnalliseen keskusteluun rikostutkinnan näkökulmia.

278

Heräsikö ajatuksia? Kommentoi:

13 kommenttia

Armi Karlsson

Kaikki Virolaiset ym.sieltä tulevat autot tarkastukseen ja todella tuntuvat sakot – Vastaa

Pauli

Koiria on liian paljon
Lakiehdotus: Yksi per talous – Vastaa

Kaija

Jos jokainen Suomessa syntyvä koiranpentu ja kissanpentu mikrosirutettaisiin, rekisteröitäisiin, rokotettaisiin ennen eläimen luovutusta/myyntiä uudelle omistajalle, olisi vähemmän pentutehtailua ja rahastusta viattomilla luontokappaleilla.
Koirien omistajille pitäisi olla pakollinen koirankoulutuskurssi. Koiranomistajalla tulee olla vastuu oman koiran käytöksestä!
Koirien laittomasta maahantuonnista pitäisi tulla niin iso rangaistus (sakko), että riski kiinnijäämisestä sakon suuruuden pelolla poistaisi salakuljetukset.
Tiedottaminen rescuekoirien mahdollisista taudeista, ”tappavista tuliaisista”, voisi tuoda osalle järkeä päähän!
Tullille, rajavartiostolle ja poliiseille riittävästi resursseja toiminnan pysäyttämiseksi. – Vastaa

Maiju

Eikö tosiaan mikään muuttuu eikä niitä ”ihmisiä” voisi rangaistaa niin että se tehosi ? Mielestäni sama kohtelu tekijälle olisi ainoa tepsivä rangaistus jotta se ymmärtäisi teon vakavuuden. Eläin ei ole esine, eläimet ovat niin paljon arvokkaampia kuin me kaikki ihmiset yhteen, emme edes ansaitsee elää täällä maapallolla jonka olemme hävittäneet. Poliisille kiitos näistä kuvista, mutta tuskin se liikuttaa montaa. Suorastaan raivostuttaa ihmisten julmuus ja toisten tyhmyys kun ostetaan pentutehtailta. – Vastaa

Hyena

Tää on hemmetin tärkeä asia, ja pitää saada kitkettyä pois.
Tässä hommassa on otettava myös huomioon sellainen asia, että myös kennelliiton alaiset kasvattajat jalostaa sairaita koiria.
Koiran aggressiivisuus on yleensä perinnöllistä, ja myös kiputilat sitä aiheuttaa.
Meillä on niin pirun mustavalkoinen ajattelu tapa koirista että vika on hihnan toisessa päässä, vaikka tosi asiassa harva koiranomistaja osaa esimerkiksi lukea koiran kipua.
Ja heikko hermorakenne on kasvava ongelma nimen omaan rotukoirien keskuudessa, kun tuijotetaan orjallisesti pelkästään rakennetta. – Vastaa

Rhea Mustonen

Toivon todellakin että tähän maahan tulisi ”eläinajokortti”.
Ihan niinkuin autoissakin, joutuu käymään kurssin, saadakseen ajoluvan, eikä esim. henkilöauto kortilla voi ajaa muita ajoneuvo luokkia, vaan niihin on oma korttinsa, niin on myös jokaiselle eläinlajille omansa.
Kurssin sisältö kertoisi mm. kyseisen eläinlajin tarpeet. Myös eläinsuojelulain näkökulmat tulisi tietoon ja paljon muutakin. Jos tästä huolimatta toimii väärin, ei ainakaan voi vedota siihen ettei tiennyt.
Kurssilta saatu tieto palvelisi kaikkia osapuolia. Omistaja saa tietoa ja eläin oikeanlaisen hoidon.
Jotta voisi ostaa eläimen, pitäisi näyttää kortti, joka osoittaa että on käynyt kurssin ko. eläinlajiin liittyen, muutoin myyjä ei saa eläintä eteenpäin luovuttaa.
Tämäkään ei toki estä laittomuuksia, mutta pelko kiinnijäämisestä lisääntyy, koska kortti on esitettävä myös näyttelyissä, eläinlääkärillä jne.
Se kuka tällaisia kortteja myöntäisi on iso kysymysmerkki. Maksullinen kurssi autokoulussa, voisi olla maksullinen kurssi eläinkoulussa. Kortin saa vain täysi-ikäinen. – Vastaa

Jimmi

Mielestäni kaikkien eläinten myynti internetissä on kiellettävä lailla EUssa. Ihmisiä, jotka tuovat maahan, välittävät, myyvät eläimiä, jotka ovat laittomasti tuoto EU’hun, pitää rankaista niin korkeilla summilla, että heidän toimi ei enää kannata! Ihmisiä, jotka näitä eläimiä ostavat, pitää myös rangaista. – Eläinkodit ovat täälläkin täynnä ”vääriistä syistä” ostettuja eläimiä. – Meillä on 6. ”pelastuskoira”, kohta 15 v. Pari päivää rintasyöpäleikkauksestani, se sai aivohalvauksen. Emme voineet antaa nukkuttaa sitä klinikalla ilman jäähyväisiä, joten haimme sen 3 päivän jälkeen kotiin. Koska se oli/on älykäs koira, se käyttää meitä hyväkseen, teemme, mitä sen mieleen tulee… – Vastaa

PL

Hyvä kirjoitus! – Vastaa

Koirien ja ihmisten puolesta

Erinomainen kirjoitus, ihmisten, eläinten ja puhtaan luonnon puolesta. On hyvä nostaa tätä näkökulmaa laittomien tuontikoirien osalta, koska on liian paljon ihmisiä, jotka kuvittelevat auttavansa näitä sairaita koiria ottamalla sellaisen ”kodittoman” lemmikiksi. Se ei ole auttamista.

Myös Itse joutuneena vapaanapidetyn häiriintyneen koiran puremaksi muistan pelon, joka kalvoi pitkään kun mietin oliko se paperiton tuontikoira ja sainko puremasta jonkin taudin tartuntana. – Vastaa

Tertsa

Vaikea näistä tietää kun on passi ja eläinlääkäritodistus. Omakotitalo, jossa on lapset opetettu samaan juoneen. Onko edes omiakaan. Idylli kaikin puolin kunnossa. Kantapään kautta se luoton menetys on opittava. Enää ei kannata luottaa kehenkään. – Vastaa

Eikku

Olisi hyvä saada näille uutisille näkyvyyttä ja julkisuutta TV:ssä, radiossa ja lehdissä. Kenties joku laajempi valtakunnallinen kampanja. – Vastaa

Kyösti Kaijomaa

Asiallista tekstiä. Asun Lahdessa. Aluellemme on hiljan ilmestynyt samoille omistajille pareittain tuontikoiria. Isohkoja ruskean kirjavia luppakorvaisia monirotuisia otuksia. Koirat vaikuttavat lauhkeilta. Omistajat vaikuttavat nuorilta, joilla on aikaa enemmän kuin tekemistä. Koirat täyttävät aukon elämässä. Ne vievät myös osansa vähistä ruokarahoista. On suuri vaara, ettei yhtälö ajan mittaan toimi. Koirista on luovuttava. Ne päätyvät heitteille tai kodittomien tarhaan.
Berliinin puistot vilisevät öisin irtokoiria, jotka kilpailevat kettujen ja villisikojen kanssa ruoan jätteistä. Siellä ollaan pidemmällä kehityksessä. Kaduilla elää paljon nuorta väkeä, joilla ei ole kotia, mutta on koiria. Siitä tavasta on tullut osa pudokkaiden identiteettiä. Näen että meillä ollaa menossa samaan suuntaan. Vaikutteet kulkeutuvat. Suomi on sivussa monesta ja se antaa meille myös peliaikaa vastustaa kielteisiä ilmiöitä. Tiedämme, mitä koira-asiassa pitäisi tehdä. Asian nimi on sääntely ja sen seurauksena syntyy myös valvonta. Koira-asiassa tulisi toimia nopeasti ja jämäkästi, jotta viesti menisi heti alkuun perille: emme halua koirista meille kansallista ongelmaa. Suomi on vielä hyvä ja vastuullinen koiramaa. – Vastaa

Tintti

Minusta olisi asiallista puhua tappamisesta tai sitten elämän lopettamisesta. Kuvien alla samoin pitäisi lukea eläinlääkärin tappamat pennut. Miksi sitä peitellään kun tekoa pidetään kunniallisena virkatekona? En todellakaan vastusta eläinsuojelua, mutta puhuttakoon oikeilla nimillä. – Vastaa