Miksi poliisi tekee tositeeveetä?

Poliisit-sarjan 10. kauden jaksoja esitetään parhaillaan televisiossa. Lisääntynyt näkyvyys on lisännyt myös luottamusta viranomaistoimintaan.

Poliisi on ollut mukana tosi-televisiossa ennen kuin koko sanaa oli edes keksitty. Yleisradion Poliisi-TV kulki vuosia kenttäpoliisin matkassa: pakkasessa ja paisteessa, yöllä ja päivällä. Se toi poliisitoiminnan arjen kaikkien koteihin.

Tositeeveen toinen tuleminen – Poliisit-sarja – alkoi kymmenen vuotta sitten. Sittemmin sarjaa on kuvattu 474 jaksoa 20 kaupungissa. Mukana on ollut yhteensä 86 poliisia.

Samaan aikaan on tuotettu tositapahtumiin perustuva käsikirjoitettu Poliisit Kotihälytys, opiskelijoiden arkea esittelevä Poliisikokelaat, Lainvalvojat, Lapin poliisi ja viranomaisyhteistyönä tehty 112. Kaikille on löytynyt vuosien varrella omat katsojansa.

Janne Rauma ja Kari Palonen päätyivät televisioon sattumalta, kun heitä pyydettiin suunnitteilla olevan sarjan koekuvauksiin vuonna 2008. Kymmenen vuotta myöhemmin he palasivat hetkeksi ruutuun yhdessä Poliisit 10 -juhlakauden jaksossa.

Tuttu poliisi herättää luottamusta

Poliisi ja dekkaristi Marko Kilpi on todennut, että poliisin tärkeimmät aseet ovat korvat ja suu, tässä järjestyksessä. Hyvä kommunikaatio on varmasti myös maailmanennätysluokkaa olevan luottamuksen vahva perusta.

Poliisit on kunnianosoitus peruspoliisityölle ja kaikille niille, jotka sitä tekevät. Ohjelma on avannut hyvinkin henkilökohtaisella tavalla valvonta- ja hälytystoiminnan arkea. Joskus seuraukset voivat näyttäytyä yllättävälläkin tavalla kentällä.

Tuore esimerkki on uutinen Ilta-Sanomissa. Vaaralliselta vaikuttanut tilanne laukesi, kun henkilö näki televisiosta tunnistamansa vanhemman konstaapelin. Televisio ei tietystikään tilannetta ratkaissut, vaan Harri Pajunen, jonka persoonan ja ammattitaidon televisio oli aiemmin välittänyt suurelle yleisölle.

Ida Määttä on selvittänyt laajemminkin sarjassa esiintyvien poliisien kokemuksia opinnäytetyössään Poliisiammattikorkeakoulussa. Suurin osa vastaajista koki työtilanteiden hoitamisen helpottuneen jollain tavalla tai ainakin osittain sen vuoksi, että heidät oli tunnistettu tv-poliiseiksi.

”Töissä asiakkaat ovat suhtautuneet sarjassa esiintymiseen positiivisesti ja hyvässä hengessä. Sarja oli hyvä jutun aihe, ja uskon sen ehkäisseen tilanteiden eskaloitumisia.”

Siviilielämässä julkisuudesta voi olla sekä hyötyä että haittaa. Vaaka kääntyy kuitenkin enemmän positiivisen puolelle. Siitä kertoo jo sekin, että Eero Tuominen ja Tomas Jalonen Lounais-Suomesta sekä Tomi Kokko Oulusta ovat olleet virkavelvollisuudet ylittävällä tavalla mukana peräti viidellä tuotantokaudella. Hattu päästä.

Tosi-tv vahvistaa mainetta

Kansainvälisten tutkimusten mukaan dokumentaariset televisio-ohjelmat lisäävät jossain määrin luottamusta poliisiin. Suomessa kokemukset ovat samansuuntaisia. Taloustutkimus selvitti asiaa kuudennen tuotantokauden jälkeen. Ohjelma oli vaikuttanut myönteisesti poliisin maineeseen sekä katsojien arvostukseen poliisin työtä kohtaan.

44 prosenttia vastaajista kertoi sarjan muuttaneen mielikuvaa poliisista joko hieman myönteisemmäksi tai selvästi myönteisemmäksi. Vain harvan mielestä heidän mielikuvansa on muuttunut hieman kielteisemmäksi tai selvästi kielteisemmäksi. Yli kolmasosa (37 %) katsojista oli sitä mieltä, että televisiosarja oli lisännyt arvostusta työtä kohtaan.

Viime syksynä selvitimme, mitä katsojat ohjelmasta ajattelevat nyt. Neljä viidestä on katsonut sitä. Eniten kiinnostavat poliisin työ ja aidot tositapahtumat. Noin joka toinen kyselyyn vastanneista halusi sille jatkoa, 15-34 -vuotiaista jopa 58 prosenttia.

Asiakkaan yksityisyyttä suojattava

Vaikka pyrimme avaamaan omaa toimintaamme, niin tehtäviä, asiakkaan yksityisyyttä tai salassa pidettäviä menetelmiä emme saa missään nimessä vaarantaa. Tätä tarkoitusta varten teemme kaikista tuotannoista kirjalliset sopimukset, joita myös valvotaan.

Kotirauhan alueella ei kuvata, radioliikennettä ei äänitetä, salakuvausta ei sallita. Poliisin toimintaa käsittelevissä jutuissa ei saa loukata, leimata tai halventaa siinä esiintyviä. Tämä koskee asiakkaiden lisäksi kaikkia ohjelmassa esiintyviä, kuten poliisin henkilökuntaa.

Emme myöskään käske henkilöstöä mukaan julkisesti esitettäviin ohjelmiin. Jokaisen osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen.

Merkittävä tekijä rekrytoinnissa

Poliisin näkyminen julkisuudessa tukee myös rekrytointia. Poliisiopiskelijoilta on kysytty säännönmukaisesti, mikä herätti kiinnostuksen poliisikoulutukseen.

Vuoden 2016 kyselyn mukaan tärkeimmät vaikuttimet ovat olleet tuttu henkilö poliisissa (42%), läheiset (40%), näkyminen mediassa (33%) ja televisio-ohjelmat (28%). Vielä vuosituhannen alussa listan kärjessä olivat messut, lehti-ilmoitukset, esitteet ja tv-mainokset.

Uusia jaksoja?

Poliisit-sarja on tiettävästi pisimpään jatkunut kotimainen dokumentaarinen televisiosarja. Taas palataan otsikon kysymykseen: Miksi poliisi tekee tositeeveetä? Olemme tätä kysymystä miettineet aika ajoin itsekin. Onko jo kaikki nähty, pitäisikö tehdä välillä jotain ihan muuta?

Jatkaminen on perusteltua niin kauan kun televisiosarjat:

  • tukevat ja edistävät lakisääteisiä tehtäviä, kuten rikosten estämistä ja selvittämistä
  • kuvaavat toimintaympäristöä ja sen muuttumista osana laajempaa yhteiskunnallista kehitystä
  • lisäävät oman toiminnan avoimuutta julkisen vallan käyttäjänä
  • edistävät rekrytointia ja
  • vaikuttavat myönteisesti maineeseen.

Mediassa kaikki on murroksessa ja tietysti viranomaisenkin on arvioitava jatkuvasti omaa toimintaansa. Toistaiseksi eri tunnusluvut kannustavat jatkamaan. Televisio on edelleen strateginen viestintäväline ja tosi-teevee on viranomaisen kannalta erityisen kustannustehokas tapa kertoa omasta toiminnasta. Tässä tukena ovat tietysti kaikki kumppanimme, joille lämmin kiitos.

Muistosanat

Poliisit-sarjassa mukana ollut ylikonstaapeli Pasi Kangas menehtyi lomamatkalla, kun 10-juhlavuoden tuotantokauden esittäminen alkoi televisiossa.

Otan osaa omaisten ja läheisten suruun. Hieno mies ja erinomainen poliisi on poissa.

23

Heräsikö ajatuksia? Kommentoi:

6 kommenttia

Mummeli

Eero ja Tomas o semmossi huumormiähi…
Ja sillon 10 vuat noi Tampereen Rauma ja Palonen kans ja sit siin eka jaksos ol huippu ku jotku nuorukaise juhannusyän sitä sähkötolppa oli koittanu hakat poikki iski nauruhermo! – Vastaa

Siru

On ollut mukava seurata sarjaa, ihan oli ikävä kun oli välillä tauolla. Toivon sarjan jatkuvan. Poliisi tekee arvokasta ja tärkeää työtä ja kuitenkin ovat ihan tavallisia, mukavia ihmisiä 🥇🥇🥇 – Vastaa

Marko Luotonen

Kiitos kannustuksesta. Katsojat ja heidän kauttaan kanavat tietysti lopullisesti päättävät, tehdäänkö tällaisia ohjelmia, vai ei. – Vastaa

Poliisi on pop.

Minä olen uskollisesti seurannut kaikki osat, myös lappilaiset. On kiva katsoa poliisin työtä ja sitä miten he toimivat. Eilinen 28.3 jakso toi tunteet pintaan, kun ajatteli, ettei Pasi tiennyt kuvauksissa, kuinka vähän aikaa hänellä oli jäljellä, hieno kunnianosoitus tämä ko. jakso hänen muistolleen. Toivottavasti sarja jatkuu vielä. – Vastaa

yksi itäsuomesta

Olin itse 37 vuotta syntymäpaikkakunnallani poliisin tehtävissä. Paikkakunta on pieni, alle 10000 asukasta. Lähes jokainen tuntee toisensa ja varsingin poliisin. Siinä on tosi tv töissä ja kotona. Koskaan et ole oikein vapaalla, ellet poistu ns.maasta.
Nuorelle vasta virkaan tulleelle ei paikkakuntalaiselle kerroin, että tee työsi ja kohtaa ihmiset siten että voit myös huomenna katsoa miestä silmiin. Kohtaat hänet myös jatkossa. Ei ihmiset ole yleensä vaikeita, asiat joskus vain on hoidettava.
Itse en juurikaan enää seuraa sarjaa, sitä tosi tv tä tuli se 37 vuotta. – Vastaa

Vänskä

On tosi että poliisi / poliisiisit on kirkastunut ainakin omia näkemyksiäni poliiseita kohtaan.
Turussa asuessani Vk Jalonen juuri yhtä rento kohdatessa kun televisiossa joten aito oma itsensä, todella timantti poliisi.
Nyt Nurmossa asuvana meni Yk Pasi Kangaan taivaankotiin lähtö iholle hieno mies mallikas poliisi. Vaikka työssäni lvsk:na olen kuolemaa nähnyt Pasin kuolema sai tipan linssiini!
Enkeli ja kynttilä Seinäjoen poliisi laitoksen portille Pasin muistoksi tuli vietyä.
Ei noi kokemukseni Turussa aina niin ruusuisia poliisia kohtaan ollut ja syvän juoman J 2:nen sai aikaan kun väkisin yrittämällä yritti saada minusta syyllistä tekemättömään rikokseen, ja kun en vastannut J2 mielen mukaan olin poliisi vankilassa, no kokemus sinänsä.
SPJ oli loppu tulos. Jalonen loi uskon että poliiseita löytyy myös ihminen symppis, luotettava, asiansa osaava kiitos Thomas Jalosen.
Seinäjoella Rintaluoma on alan todellinen ammattilainen niinkuin muutkin poliisit täällä etelä-Pohjanmaalla. – Vastaa