Mitä poliisin pitäisi tubettaa?

Poliisi perusti vuosi sitten uuden videokanavan, Poliisituben. Mitä saavutimme, ja mitä opimme?

 

Tavoitteenamme oli julkaista Suomen juhlavuoden kunniaksi sata videota. Monet suunnitelmat menevät matkan varrella uusiksi, niin myös tämä. Videoita julkaistiin lähes puolet enemmän.

Youtuben statistiikan perusteella kanavaa on katsottu lähes 3,2 miljoonaa minuuttia. Yhdeltä istumalta siihen menisi yli kuusi vuotta. Yksi näyttökerta on kestänyt keskimäärin 68 sekuntia. Enemmistö katsojista, 69 prosenttia, on ollut miehiä. Ikäryhmistä aktiivisimpia ovat olleet 18-24 –vuotiaat (32%) sekä 25-35 –vuotiaat (28%).

Kysyntää tuntuu riittävän, joten Poliisitubea ei kannattane jättää vain yhden vuoden projektiksi, vai?

Vlogit suosituinta sisältöä

Poliisien itsensä tekemät vlogit ovat olleet kanavan katsotuinta sisältöä. Niissä on esitelty skimmauslaite (kuva yllä), alkometri ja varustevyö, lämmitelty moottoripyörillä ja pujoteltu maijalla, käyty kroppakeikalla, ruumiinavauksessa ja putkassa, puhuttu koulukiusaamisesta, opastettu aseasioissa, raportoitu yövuorosta, puhallutettu, pengottu keikkakassia, hypistelty kannabista, murrettu myyttejä, katseltu valokuvia – ja ties mitä.

 

Vloggaajat ovat heittäytyneet kuvaamiseen virkavelvollisuudet ylittävällä tavalla. Heidän ansiostaan tavoiteltu sadan videon raja ylittyi reilusti.

Tekijöillä on riittänyt ideoita ja virtaa. Palautekin on ollut kannustavaa. Vaikuttaa siltä, että näitä täytyy tehdä lisää.

Arjen turvallisuuteen neuvoja antava Vinkkari oli myös täysin omaa tuotantoa. Katsojia kiinnostivat erityisesti oikean poliisin tunnistaminen puhelimessa ja kasvotusten sekä yleinen kiinniotto-oikeus.

Vetoapua ammattilaisilta

Saimme paljon näyttöjä videoille, joilla halusimme helpottaa asiointia lupa-asioissa, antaa neuvoja vakavan väkivallan uhkaan ja herättää keskustelua vihapuheesta. Näissä käytimme ammattilaisten apua ja osassa myös maksullista markkinointia.

Jokaisella videolla on ollut oma perusteltu tarkoituksensa: tukea poliisin strategisia tavoitteita, turvata henki ja terveys tai ottaa kantaa ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Hieman kevyemmätkin teemat toimivat, kuten jouluinen tervehdys kinosten keskeltä.

Millaisia videoita sinä haluaisit?

Pohdimme parhaillaan, millaisia videoita ihmiset meiltä odottavat. Ensimmäisellä tuotantokaudella oli edellä mainittujen lisäksi mukana lasten oma ohjelma Poliisileijona, 360-tekniikalla kuvattu Poliisin silmin, liikennepoliisit Dennis&Heikki, oppilaitosyhteistyönä tehty #jeesaakaveria sekä Suomi100-teemavideot.

Katsojaluvut ovat toki keskeisiä kriteerejä, kun arvioimme jatkoa. Ne eivät kuitenkaan kerro ihan kaikkea. Esimerkiksi lapset tuntuvat tykkäävän Poliisileijonasta, vaikka katsojalukujen perusteella ei näin voisi suoraan päätellä. Tieto ohjelmasta ei vain ole tavoittanut perheen pienimpiä.

Kiinnostaisi kuulla myös sinun mielipiteesi. Millaisia videoita sinä haluaisit? Käy kurkkaamassa kanavaa, ja anna palautetta.

7

Heräsikö ajatuksia? Kommentoi:

3 kommenttia

Hyvä

Lisää videoita tubeen👍 – Vastaa

Marko Luotonen

Kiitos kannustuksesta, näin teemme. – Vastaa

Andy

Kiitos mielenkiintoisesta kanavasta! 🙂
Minua kiinnostaisi nähdä lisää Poliisiammattikorkeakoulun arkea ja aivan tavallisia vlogeja konstaapelien työpäivistä niin tutkinnassa kuin kentälläkin. Myös liikenneryhmän Denniksen ja Heikin videot olivat mukavia 🙂 – Vastaa