Näin poliisi toimii somessa

Miten oikean poliisin tunnistaa somessa? Miksi kaikkiin kysymyksiin ei vastata? Saako virkamies ottaa kantaa politiikkaan, entä blokata seuraajia? Mistä saa tietoja hätätilanteessa?

Poliisilla on puolentoista sataa profiilia sosiaalisessa mediassa. Seuraajia on yhteensä yli miljoona: facessa, twitterissä, instassa, snapissä, tubessa, whatsappissa ja blogeissa.

Somessa jaetaan tietoa, annetaan neuvoja ja pyritään vastaamaan kysymyksiin tasapuolisesti ja kohtuullisessa ajassa. Aina se ei valitettavasti onnistu.

Some on kuin maijan ikkuna, johon koputetaan. Kun keikkoja ei ole, on aikaa keskustella. Hälytyksen tultua tilanne muuttuu. Somessakin olemme läsnä muiden töiden ohella.

Toisinaan emme voi vastata, koska laki kieltää. Kyseessä voi olla esimerkiksi rikoksesta epäillyn henkilöllisyys tai muu yksityisyyden suojaan liittyvä asia. Jos taas poliisi on itse epäiltynä, niin asiasta saa tiedottaa vain syyttäjä.

Näin tunnistat oikean poliisin

Somessa toimiva poliisi on voitava tunnistaa luotettavasti, samaan tapaan kuin kadulla liikkuva. Kysymys on ihmisten oikeusturvasta.

Miten tunnistaminen sitten tapahtuu? Ihan ensiksi kannattaa tarkastaa esittelyteksti. Sieltä pitäisi löytyä linkki poliisin verkkosivuille (poliisi.fi), jossa samainen profiili on esitelty.

Poliisiyksiköiden profiilikuvissa on poliisin miekkaleijona. Sitä käytetään myös otsikkokuvissa. Henkilöprofiileissa poliiseilla on virkapuku. Siviilivirassa työskentelevien virkaprofiilit tunnistaa esittelytekstistä ja siitä, että profiili löytyy myös poliisin verkkosivuilta.

Satakunta henkilöä omilla kasvoillaan

Somessa on satakunta henkilöä omalla virkaprofiililla. Kukin käsittelee omaan tehtäväalueeseensa liittyviä asioita. Poliisipäälliköllä näkökulma on hieman laveampi kuin vaikkapa asiantuntijalla. Jokaisen panos on kuitenkin tärkeä.

Poliisin tehtävänä on edistää sovinnollisuutta. Virkatoimissa on oltava tasapuolinen ja puolueeton, myös verkossa. Virkaprofiilissa tulee pidättäytyä esimerkiksi poliittisten, uskonnollisten ja muiden katsomuksellisten näkemysten esittämisestä.

Tviittejä lähinnä työajalla

Työajan päätyttyä poliisi ripustaa haalarin naulaan. Virkaprofiilejakin käytetään lähtökohtaisesti vain työtehtävissä ja työaikana. Siellä ei käsitellä myöskään henkilökohtaiseen elämään liittyviä asioita. Vastaavasti yksityisissä profiileissa ei käsitellä virka-asioita.

Tiukka rajanveto virka- ja vapaa ajan välillä saattaa tuntua saivartelulta. Eri roolit halutaan kuitenkin pitää selkeästi erillään.

Poliisivirassa olevilla on vielä erityisiä velvoitteita virkatehtävien ulkopuolella. Yksityiselämässä on käyttäydyttävä niin, ettei se ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitamiseen.

Toisaalta vapaa-aikanakin on velvollisuus ryhtyä kiireellisiin toimiin, jos se on välttämätöntä vakavan rikoksen estämiseksi. Tällainen suunnitelma voi tulla vastaan vaikkapa keskustelupalstalla.

Voiko virkamies blokata seuraajia?

Twitterissä on keskusteltu seuraajien blokkaamisesta. Poliisin omissa ohjeissa sitä ei suositella. Tekninen estäminen on perusteltua, jos viestit ovat toistuvasti asiattomia.

Tällaisia ovat esimerkiksi muiden keskustelijoiden rasismi, rikokseen yllyttäminen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Blokkaamisen lisäksi seurauksena voi olla rikosoikeudellinen vastuu.

Twitteristä tietoa kriisitilanteessa

Some on mukana myös häiriötilanteissa. Poliisin kriisiviestinnän kanava on Twitter. Sen kautta pyritään välittämään neuvoja, ohjeita ja tilannekuvaa.

Jos jotain merkittävää ja poikkeuksellista tapahtuu, kannattaa ottaa seurantaan kyseisen alueen poliisilaitoksen tili. Ne löytyvät täältä.

Ja loppuun muistutukseksi: Jos sinulla on kiireellinen hätätilanne, soita hätänumeroon 112. Kiireettömissä tilanteissa saat neuvoja poliisin valtakunnallisesta neuvontapalvelusta puhelimitse ja sähköpostilla sekä lupa-asioissa koeluontoisesti myös chatissa.

Twitter: @MarkoLuotonen

23

Heräsikö ajatuksia? Kommentoi:

10 kommenttia

Päivi

Tuo 112 soitto…(hätätilanteesa) monesti jää ilmoittamatta varkaus tai murtoyritys..
kun ei ole varsinainen hätä…pahoinpitely on eri asia. Poliisilla täytyisi olla valtakunnallinen toinen numero, johon voisi soittaa jos ei ole henkeä uhkaava tilanne. Sellainen oli joskus olemassa…miksi lopetettiin ????? – Vastaa

Marko Luotonen

Hätänumeroon 112 tulee soittaa aina kiireellisissä, todellisissa hätätilanteissa hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa, tai jos on syytä epäillä näin olevan. – Vastaa

Keiz Hüge - world famous photo collection

Liittyykö viranomaistoimintaan Facebook palvelun yleiset käyttöehdot.?
https://www.facebook.com/legal/terms/update

Lisätietoa:
Suomen laiton asevienti / Muistiinpanot
Planet-X Earth
https://www.facebook.com/planetxearth/Vastaa

Reijo Tossavainen

Yllä on lueteltu blokkaamisen syitä. Yksikään niistä ei sovi omaan tapaukseeni. Poliisi nimittäin blokkasi. Kyselin syitä. En saanut vastausta. Miksi?

Reijo Tossavainen
ent. kansanedustaja (ps), ent. päätoimittaja
eläkeläinen – Vastaa

Marko Luotonen

Poliisin sisäinen ohje on vielä melko uusi, joten käytännöt ovat voineet vaihdella. Tavoitteena on, että toimimme jatkossa yhtenäisemmin. Yleiset periaatteet on kuvattu täällä: http://www.poliisi.fi/someVastaa

Teemu Lahtinen

Melko asiallinen julkaisu ja sen perusteella poliisi voisi onnistua somessa. Ongelmana ovat kuitenkin pari voimakkaasti poliittista kantaa ottaneet ylikomisariot, joiden toiminnan kanssa tämä kirjoitus ei ole linjassa.

Itse asiassa olen blokkaamisesta eri mieltä, ja katson, että asiaton viestiminen sinänsä ei tule olla blokkaamisen peruste. Joutuuhan virkapukuinen työtehtävissään kuulemaan kaikenlaista ja osaa asettaa kuulemansa kontekstiin. Eri asia ja peruste blokkaamiseksi on kuitenkin työn häirintä. Somessa tämä voisi olla esimerkiksi runsasta viestittelyä, floodaamista ja spämmäämistä, jotka sotkee asiallisia keskusteluita.

Vielä täsmennys terminologiasta. Asiaton ei merkitse alatyylistä, vaan pelkästään asian puuttumista. Jatkuva hyvän päovän toivottelu on asiatonta, vaikka muodoltaan nättiä. Voimakaskin puhe vaikkapa nyt maahanmuuton ongelmista on asiallista, vaikka tyyli olisikin rujo. – Vastaa

Jla

Väitätte teknisen estämisen olevan perusteltua tietyissä tapauksissa. Josko kaivaisitte sen lainkohdan, jonka mukaan virkamies saa valita ketä palvelee ja ketä ei virjatehtävissään? Jos joku häiriköi rikoslain vastaisesti seuraukset löytyvät sieltä, mutta pitäisiköhän arvon viesrintäpäällikön hieman aikaa miettiä, ennenkuin ryhtyy yllyttämään poliiseja mielivaltaan (blokkaamiseen)? – Vastaa

Marko Luotonen

Viranomaisten toimintaa sosiaalisessa mediassa ei ole nimenomaisesti säädetty missään laissa. Tästä syystä toiminnan perusteita on haettava tulkinnan keinoin. Poliisin sosiaalisen median ohjeessa ne on kuvattu seuraavasti: ”Sosiaalisen median palveluissa olevia teknisiä ominaisuuksia, joilla rajoitetaan yksipuolisesti poliisin tavoitettavuutta, tulee käyttää harkiten. Esimerkiksi Twitter -palvelussa ei tulisi käyttää teknistä estämistä. Sen sijaan toistuvien asiattomien ja tarkoituksellisesti virkatehtävien hoitamista epäasiallisella toiminnalla haittaavien profiilien hiljentäminen teknisillä ominaisuuksilla voidaan katsoa olevan mahdollista hyvin perustelluista syistä.” – Vastaa

vikapuhe

Niin sitä vaan tulin sanomaan, että on se teidän Teemu siellä somessa sellainen epeli, että minäkin jo melkein avasin itselleni witteriin tilin. Ei siihen sentään pystynyt se Jussi eikä se Tapolakaan vai mikä se nyt sitten taas olikaan. joku Keijo kuitenkin. …siinä sitten kaivelette (kun ei muutakaan tahdellistä hommaa ole) minunkin ip:n – Vastaa

Mira

Tampereen poliisi auta että saan autoni avaimet kun olen 15min nyöhässä – Vastaa