Rakkaushuijaus: Tästä se yleensä lähtee

Match Tinderissä, komean miehen kaveripyyntö Facebookissa. Kukapa ei haluaisi parisuhteeseen komean amerikkalaisen sotilaan, laivanvarustajan, lääkärin tai arkkitehdin kanssa?

Jo profiilikuva saa sukat pyörimään jaloissa. Selkeästi keskivertoa komeampi kaveri. Ei mikään kaljamahainen sohvaperuna, vaan sellainen könsikäs, jota kelpaa esitellä ystävättärillekin. Ja varakaskin vielä.

Vaikka hän on ulkomaalainen, yleensä Pohjois-Amerikasta, hänellä saattaa olla suomalaisia sukujuuria. Siksi hän voi olla kiinnostunut jopa Suomeen muuttamisesta. Mies on hyvässä ammatissa ja elämäntilannekin on sinun kanssasi samanlainen. Hän on eronnut, leski tai muuten vaan yksinäinen.

Parisuhderintamalla ei ole ollut tällaisia tarjokkaita jonoksi asti, mutta koskaan ei tiedä, mitä elämällä on tarjottavana. Alkuun harmitonta viestittelyä, pikkuhiljaa hieman flirttailevaa sävyä. Uusi suhde orastaa ja nettituttavuus on kiinnostunut sinusta ja sinun asioistasi. Se tuntuu kivalta. Kerrot asioistasi ja elämästäsi hänelle, kuten missä tahansa alkavassa ihmissuhteessa. Samalla nettituttavuus kutoo tarinaa, jolla hän saa sinut lumoihinsa. Sinun itsestäsi paljastamiesi asioiden avulla hän kertoo sinulle asioita, joita sinä haluatkin kuulla.

Viestittelyn perusteella teillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Hän on kiinnostunut juuri niistä asioista, joista sinäkin. Ehkä sama määrä lapsia, kotieläimiä, harrastuksia. Hän ei ole deittipalstojen tyypillinen kahviseuran etsijä. Mies tuntuu aina vain kiinnostavammalta ja odotat hänen viestejään kihelmöivän jännityksen vallassa. ”Aito rakkaus yllättää sut vielä kerran, vähintäänkin kerran…”. Ai että Juha Tapion lyriikka on nyt kuin suoraan sinun elämästäsi. Nyt se osui rakkauden onni sinunkin kohdalle.

Ja sitten kenraalille tai hänen lähipiirilleen tapahtuu jotakin yllättävää ja odottamatonta, johon tarvitaan nopeasti rahaa ja sinun, uuden ystävän, apua.

Tästä se yleensä lähtee. Rakkaushuijaus.

Olet saattanut kuulla tai lukea mediasta varoittavia esimerkkejä rakkaushuijareista. Ne iskevät kuitenkin vain muihin – varomattomiin ja sinisilmäisiin. Sinä olet fiksu ja jopa korkeasti koulutettu. Sinua ei jymäytetä netissä.

Kun ihminen ihastuu ja rakastuu, rationaalinen ajattelu ja päätöksenteko heikkenevät ‒ ihminen muuttuu ikään kuin ”oikeustoimikelvottomaksi”. Rakkaus on sokea ja usein myös umpikuuro. Jos ystäväsi varoittavat sinua huijarista, sinä uskot mieluummin uutta nettituttavuutta. Vaikka ystäväsi voi olla sinulle tuttu vuosikymmenten ajalta ja tätä uutta nettituttavuutta et ole koskaan edes tavannut. Vanha ystävä on ehkä vain kateellinen, kun sinua on kerrankin onni potkaissut. Olet valmis heittämään vanhan ystävyyden tunkiolle uuden nettirakkauden tieltä.

Nykypäivänä nettideittailu ja kanssakäyminen sosiaalisessa mediassa ovat arkipäivää. Maailma on pienentynyt ja voit oikeasti löytää elämäsi rakkauden toiselta puolelta maapalloa. Valtaosa deittailusta ja sosiaalisten suhteiden ylläpidosta netissä on ihan aitoa ja vilpitöntä. Suhteita syttyy ja sammuu aivan niin kuin live-elämässäkin on tapahtunut iät ja ajat. Markkinapaikka on nyt vaan erilainen. Markkinat ovat laajemmat ja näillä markkinoilla on myös isommat riskit joutua rikoksen uhriksi.

Rakkaushuijarin uhriksi voi joutua kuka tahansa. Yhteiskunnallinen asema tai korkeakoulututkinto eivät ole suojaavia tekijöitä. Helsingin poliisin tietoon tulee kymmeniä tapauksia vuodessa.

Mistä sitten tunnistaa rakkaushuijauksen ja miten välttyä joutumasta huijarin uhriksi?

Rakkaushuijaus rakentuu kolmesta eri vaiheesta

Ensimmäisessä vaiheessa huijari ottaa uhriin yhteyttä esimerkiksi Tinderiin tai Facebookin luodun valeprofiilin kautta ja alkaa rakentaa luottamusta.

Huijarin yhteydenotto on yleensä kuten mikä tahansa kontakti sosiaalisessa mediassa. Huijari ei heti pyydä rahaa, vaan ainoastaan pyrkii luomaan yhteyden potentiaaliseen uhriin. Aika nopeasti huijari ehdottaa viestittelyn siirtämistä esimerkiksi sähköpostiin, Hangoutsiin tai Whatsappiin. Viestittelyssä huijari tuo huomaamatta ja ohimennen esille, että hän on itse huomattavan varakas henkilö ja hyvässä yhteiskunnallisessa asemassa ja ammatissa. Tämä vaihe voi kestää viikkoja, jopa kuukausia. Huijari ui elämääsi pikkuhiljaa ja huomaamatta.

Heti alussa on hyvä muistaa, että puhelinnumero, profiilikuva tai nimi ei identifioi ketään. Profiilin luoja on voinut ottaa omaksi nimekseen ja profiilikuvakseen ihan kenen tahansa nimen ja valokuvan netistä: General Stephen J. Townsend, Brad Pitt, Liam Neeson tai vaikka Juha Tapio.

Älä siis usko pelkkää valokuvaa ja nimeä. Valokuva kertoo ‒ mutta myös valehtelee ‒ enemmän kuin tuhat sanaa. Facebookissa kannattaa katsoa, kuinka paljon kavereita profiililla on, millaisia valokuvia profiilin sivuilla on ja onko profiilista julkaistu päivityksiä, joita kaverit ovat kommentoineet. Vaikuttaako profiili siis äskettäin kyhätyltä, vai onko se aidon oloinen.

Huijauksen toisessa vaiheessa nettirakkaalle tai hänen läheisilleen sattuu yleensä jokin yllättävä sairastuminen, onnettomuus tai joku muu tapahtuma, jonka vuoksi tarvitaan rahaa. Ja nopeasti.

Uusi nettirakas voi kertoa sinulle hyvinkin tunteisiin vetoavan, jopa traagisen tapahtuman. Hänen lemmikkinsä, vanhempansa tai lapsensa on äkillisesti sairastunut tai ehkä joutunut vakavaan onnettomuuteen. Huijari luo tarinalleen uskottavuutta netistä kopioimillaan valokuvilla. Kuvissa voi olla katkenneita raajoja ja sideharsoilla verhotut kasvot yms. Sellaisia kuvia löytää kuka tahansa netistä. Älä siis usko valokuviin tässäkään asiassa.

Huijari itse on voinut myös joutua täysin yllättäen viranomaisten vangitsemaksi esimerkiksi Turkissa. Hän on ollut matkalla tapaamaan sinua Suomeen, mutta kesken matkan hän on joutunutkin syyttömänä vankilaan ja asioiden selvittämiseksi pitäisi nyt maksaa takuu- tai selvitysmaksu tms. uskomattomaan selitykseen liittyvä rahasumma.

Kolmas eli varsinainen huijausvaihe alkaa siitä, kun sinulta, uudelta luotettavalta nettiystävältä, halutaan rahaa tämän yllättävän tilanteen ratkaisemiseksi. Selitykset rahantarpeelle ovat moninaisia ja mielikuvituksellisia ja kiire on aina kova. Aikaa ei ole hukattavaksi, koska kyseessä on hätätilanne. Niinpä sinun on toimittava nopeasti.

Välttyäksesi joutumasta rakkaushuijarin uhriksi muista yksi tärkeä sääntö. Älä sotke rahaa ja rakkautta! Ihastu, rakastu ja chattaa avoimin mielin, mutta kun sinua pyydetään lähettämään tai välittämään rahaa jonnekin tai jollekin, niin silloin on syytä viheltää peli poikki. Sen lisäksi, että menetät omat rahasi voit päätyä itse rikoksesta epäillyksi rahanpesurikokseen, jos välität tai siirrät rikoksilla hankittua rahaa huijarin pyynnöstä.

Aito rakkaus voi yllättää sinut vielä kerran, mutta rahaa se ei ala pyytämään tai pyydä sitä välittämään.

Hannu Kortelainen
rikoskomisario
Talous- ja petosrikokset -toiminto, Rikostutkintayksikkö, Helsingin poliisilaitos

Helsingin poliisin rikostutkinnan blogissa kirjoitetaan pääkaupungin ajankohtaisista rikostapauksista ja -ilmiöistä, rikostutkinnan arjesta sekä tuodaan yhteiskunnalliseen keskusteluun rikostutkinnan näkökulmia.

30

Heräsikö ajatuksia? Kommentoi:

4 kommenttia

Elina

Tähän pitäisi lisätä myös ”pilotti” jolle ystäväni lähetti tonnin. Ja nyt on lähettänyt Saksassa olevalle ”sotilaalle” ainakin 700 e sotilaslentokoneen lippuun, joilla lentävät sitten Dallasiin, kunhan Trump päästää sotilaat lähtemään. Matkaa on siirretty ainakin kerran jos ei jo kahdesti. Visan on tehnyt joku nainen saksassa, vaikka eikö se pidä tehdä itse ja käydä vielä Suomessa haastattelu, ennen kuin voi astua usan maankamaralle saatika että sitten muuttaa sinne? Kuorossa ollaan saarnattu että se on feikki, mutta ei auta. Niin ja tuosta puuttui se, että ovat muka enemmän tai vähemmän uskovia. Tämäkin on muka syvästi uskossa kuten ystävänikin, ja mies tolkuttaa että ”jumala on sanonut että hän on hänen tuleva miehensä” ja mitä lie muuta hokenu jumalan varjolla. Avioeron otti edellisen feikin takia ja nyt parkkeeraa exan luona ja odottaa seuraavaa lähtöä lokakuussa. Mä olen jo ihan kyllästynyt koko touhuun, enkä jaksa sanoo enää mitään. – Vastaa

Anne N

Siis antaa huijata itseään ei vain kerran vaan kahdesti?? Ei voi enää olla tottakaan.
Oletteko laittaneet linkkiä näihin satoihin uutisiin ja artikkeleihin aiheesta?
Tämä blogikin voisi olla yksi. – Vastaa

Anne N

En käsitä. Ei voi olla täysijärkinen ihminen, joka lähettää rahaa tuntemattomalle, jota ei ole koskaan edes tavannut.
MIKSI USA:lainen rikas mies etsisi keski-ikäisiä naisia Suomesta? Onko USAsta naiset loppuneet, vai?
En jaksa enää edes ilmiantaa noita jokapäiväisiä huijareita Facebookissa, estän vain.
Oikeasti hei. Itsekin aattelen, että oon ikäisekseni hyvännäköinen, mutta en minä nyt luule, että joku kirurgi ihastuu 50+ naisen kuvaan ja haluaa naimisiin.
Valoja päälle, naiset! Ei kukaan voi olla noin epätoivoinen!
Onpa käynyt mielessä, että oman ikäisiäni ei pitäisi päästää nettiin, ennen kuin on tehnyt jonkun netti-ajokortin, jossa yksi pakollinen osio on romanssihuijaukset. – Vastaa

MOT

Olen kuullut tapauksesta, jossa huijari toimi Suomessa, viestittely lähti käyntiin Facessa, missä siirtyi Sn. sovellukseen ja siitä lähti pyyntö (ensin uusi tapaaminen, sitten tilinumero ja jotakin auttamisessa, uhri vastasi että kieltäydyn kohteliaasti ja sanoi että tili on kaapattu jo muille rikollisille ja suljettu sen takia (varat siirretty toiseen tiliin luotettavan läheisen tilille, nostoraja kuussa ja 24h aikana 0, samoin nettiostokset yläraja ja kyhätty kuva että tilillä ei ole rahaa ja uusi tapaaminen niin kortti ei toimi tai se on hukassa (piilotettu, tai hukattu penkin väliin tai alushousuihin (kukaan ei takuulla katso sitä ja sulkupalvelu hätänumeroiden joukkoon, soi jopa lukittuna) , kun uhri suostui tapaamiseen niin tyyppi syytti uutta kaveria rikosilmoituksella, jos ei anna rahaa. Kaveri sanoi että tee se ja esitti ”todisteet”, että tilillä ei ole rahaa ja hän ei saa mitään palkkaa, on vain harjoittelussa ja asuu yksin. Koska huijari ilmeisesti pelkäsi kännykän päällä oloa (nauhoitus) niin kortin sulkeminen ja rahan siirto läheisten tileille auttoi, samalla ilmoitus pankille, että laittaa nostorajan 0 ja estää tilisiirrot muille tileille = sulkee kortin). Niin se kelpaa tyypille ja vaikka huijari näyttää viestiä, missä häntä uhataan hakata niin sano, että soita poliisille ja hae apua mielenterveyspalvelusta ennen kuin puhut väkivallasta minulle. Ja teen sinusta rikosilmoituksen, mistä huijari sitten uhriutuu ja syyttää uhria kaikesta. Lasku jää tietenkin uhrin maksettavaksi, tosin vakuutus ja terveydenhuolto auttaa. Älä lainaa käteistä tilille ja tee velkakirja tai et lainaa ja sano että hae pankista. – Vastaa