(Toisen) rikoskomisarion 5 neuvoa tietoturvalliseen jouluun

Helsingin poliisilaitoksella työskentelevä kollegani, rikoskomisario Pertti Sovelius, jakoi eilen 10 vinkkiä joulun viettoon lähteville teemalla, miten suojata koti murtovarkailta. Tietoteknisen tutkinnan ryhmältä tuli ehdotus, että pitäisikö myös kyberturvallisuudesta tehdä oma listansa, koska monessa lahjasäkissä on uutta elektroniikkaa ja vapaapäivinä tulee vietettyä enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa. Kaikki nämä tuovat parhaimmillaan iloa ja ajankulua, mutta kaikkeen tieto- ja viestintätekniikkaan liittyy valitettavasti myös uhkia ja riskejä.

Alla on oma viiden kohdan listani vinkeistä tietoturvalliseen joulun viettoon.

  1. Käytä tietokoneissa ja mobiililaitteissa vähintään salasanaa tai suojakoodia. Säädä varsinkin mukana kulkevien laitteiden automaattinen lukkiutumisaika mieluummin minuutteihin kuin kymmeniin minuutteihin. Salaa tietosisältö ja päivitä ohjelmistot.
  2. Vaihda kaikkien IoT (Internet of Things) -laitteiden mahdolliset salasanat ja päivitä ohjelmistot säännöllisesti. (IoT -laite on laite, joka tavalla tai toisella viestii tietoverkon yli. Näitä on perinteisten tietokoneiden lisäksi jo lampuista valvontakameroihin ja pesukoneista leivänpaahtimiin.)
  3. Hoida varmuuskopiointi (viimein) kuntoon.
  4. Joulu on antamisen aikaa. Tämä saattaa olla mielessä myös esimerkiksi sähköpostin ja sosiaalisen median kautta lähestyvillä petosrikollisilla, joilla voi olla useampikin ”lahjoituskohde” mielessä.
  5. Muista, että Internetissä kuka tahansa voi esiintyä Joulupukkina.

Alla vielä pari linkkiä Viestintäviraston sivuille, joilla annetaan ohjeita sekä palveluiden että laitteiden tietoturvalliseen käyttöön.

https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/tietoturvaohjeet/palveluidenturvallinenkaytto.html
https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/tietoturvaohjeet/laitteenturvallinenkaytto.html

Hyvää ja tietoturvallista joulua!

14

Heräsikö ajatuksia? Kommentoi: